за Храма

освещаване

строителство

още снимки

Православен храм св. Василий Велики
Преди в Небесните пасбища не е имало храм. Такова беше времето. Въпреки това цялото семейство Ангелови са вярващи! "Скривахме иконите и се пазехме. Така запазихме и вярата си.", разказва д-р Ангелов.  
След промените през 1989г. настава времето на оцеляването - да опазиш спестеното, да изучиш децата, да оцелееш в професията. "Имах проблеми със здравето и завършвах последния мост.
 
   
         
Усетих, че имам аритмия и не можех да се вдигна на крака. Казах си "Изправи се, за да не те открият умрял!" Излезнах на мястото на храма, изправих се, видях 3-те стълба Отца, Сина и Св. Дух и болките изчезнаха. До днес нямам проблеми!   Забих кола и казах, тук ще има Храм и той ще бъде съграден с вяра и любов. Рекох си, че няма да си ида от този свят, докато не съградим храма. Още тогава го нарекох Храм Св. Василий Велики.", спомня си д-р Ангелов.
             
     
             

Храмът е съграден от камък - символ на мъдростта и силата във времето. Изграден е за 3 месеца - в пек, сняг, виелици и поройни дъждове. Идват хора от различни краища на страната - от Русе, Лом, Свищов и Шумен, които твърдят, че са се излекували от болести, депресия, слепота... От Варненската болница Св. Анна пристигат 18 лекари, които и дъжда не успява да ги прогони.

 

"Имаме и аязмо, старо кладенче, което е заличавано неколкократно и винаги е имало живот около него. Разровихме го и успяхме да го укрепим, водата му е страхотна!", разказват мъжете на фамалията.

Камбаната на Храма също има история. Дълго време не е имало камбана и всичко е осъществено с помощта на подарена сувенирна камбанка от член на фамалията.

             
     
             

"Но храмът не трябва да има малка камбанка! И преди време зимата беше топла, а бяхме събрали около 30 кубика дърва. Бяха ми заделили от църковния магазин камбаната, изработена в Гърция. Продадохме дървата и платихме камбаната, но и малката стои там. Имаме идея и за още една огромна камбана, но ще видим кога ще успеем."

 
От освещаването до днес в Храм Св. Василий Велики са направени 3 служби за здраве и имат видим резултат. "Имаме достолепен свещенник, който служи наистина от душа и сърце. Ако тук се изгради и манастирски комплекс наистина ще е добре.", не крие плановете си семейството.
             

Добрата ветеринарна клиника