Православен храм св. Василий Велики

Православен храм св. Василий Велики

 Ако планираш година напред, посади ориз.
Ако планираш десетилетия напред, посади дърво.
Столетия ако планираш напред, посади образование.
Ако планираш хилядолетия напред, посади Вяра!

Преди в Небесните пасбища не е имало храм. Такова беше времето. Въпреки това цялото семейство Ангелови са вярващи! „Скривахме иконите и се пазехме. Така запазихме и вярата си.“, разказва д-р Ангелов.

параклиса св. Василий Велики, гледан от изток

След промените през 1989г. настава времето на оцеляването – да опазиш спестеното, да изучиш децата, да оцелееш в професията. „Имах проблеми със здравето и завършвах последния мост.

православен храм св. Василий Велики

Усетих, че имам аритмия и не можех да се вдигна на крака. Казах си „Изправи се, за да не те открият умрял!“ Излезнах на мястото на храма, изправих се, видях 3-те стълба Отца, Сина и Св. Дух и болките изчезнаха. До днес нямам проблеми!

храм св. Василий Велики

Забих кола и казах, тук ще има Храм и той ще бъде съграден с вяра и любов. Рекох си, че няма да си ида от този свят, докато не съградим храма. Още тогава го нарекох Храм Св. Василий Велики.“, спомня си д-р Ангелов.

Вътрешността на храма

Храмът е съграден от камък – символ на мъдростта и силата във времето. Изграден е за 3 месеца – в пек, сняг, виелици и поройни дъждове. Идват хора от различни краища на страната – от Русе, Лом, Свищов и Шумен, които твърдят, че са се излекували от болести, депресия, слепота… От Варненската болница Св. Анна пристигат 18 лекари, които и дъжда не успява да ги прогони.

В храма

„Имаме и аязмо, старо кладенче, което е заличавано неколкократно и винаги е имало живот около него. Разровихме го и успяхме да го укрепим, водата му е страхотна!“, разказват мъжете на фамалията.

Камбаната на Храма също има история. Дълго време не е имало камбана и всичко е осъществено с помощта на подарена сувенирна камбанка от член на фамалията.

православен храм св. Василий

„Но храмът не трябва да има малка камбанка! И преди време зимата беше топла, а бяхме събрали около 30 кубика дърва. Бяха ми заделили от църковния магазин камбаната, изработена в Гърция. Продадохме дървата и платихме камбаната, но и малката стои там. Имаме идея и за още една огромна камбана, но ще видим кога ще успеем.“

вътрешността на храма

От освещаването до днес в Храм Св. Василий Велики са направени 3 служби за здраве и имат видим резултат. „Имаме достолепен свещенник, който служи наистина от душа и сърце. Ако тук се изгради и манастирски комплекс наистина ще е добре.“, не крие плановете си семейството.