Природен парк Небесните пасбища – кътче, изпълнено с позитивна енергия и любов

Природен парк „Небесните пасбища“ – кътче, изпълнено с позитивна енергия и любов

публикувано на 13.04.16 в 13:12

Автор: Луиза Лазарова
Снимка: БГНЕС

Към оригиналната статия

Само на около 70 километра от София, в село Осиковица, се крие едно райско кътче, където човек наистина може да забрави ежедневните си грижи, да се порадва на песента на птичките и да се слее с природата. Това кътче се нарича Природен парк „Небесните пасбища“. Паркът е необикновен, защото не само съхранява природните блага, но и пресъздава редица приказни светове.
Там човек може да се срещне с Мечо Пух, да се изкачи по стълбата към Рая, да пие чай в къщата на бабата на Червената шапчица и да мине по Седемте моста на любовта. Но трябва да се внимава, защото съвсем близо, зад листата на дърветата, се крият вещици, магьосници и баскервилското куче. Това са само част от забавленията, които очакват посетителите. Десетки масички и столчета са пръснати наоколо, има също люлки, различни старинни съдове, бъчви, герои от всякакви приказки, табели с древни философски мисли, кътчета, посветени на български творци и стрелки, отвеждащи в различни посоки.
Всичко това съществува благодарение на д-р Васил Ангелов, който преди години превръща своите земи в хармонично място, достъпно за всички хора и то напълно безплатно.

Светът и най-вече младите хора на България осъзнават другия смисъл на живота, а не този, съсредоточен в богатството, парите и властта. Аз правя всичко с много любов към човека и ми е леко и приятно. Радостта и благодарността, които получавам, са голямото ми възнаграждение. Харесва ми да давам безкористно на всички. Сега ще станат 10 години от началото на изграждането на парка, а посещенията растат всеки ден. Идват както много българи, така и чужденци – коментира д-р Ангелов.

Името на природен парк „Небесните пасбища“ е заимствано от едноименния роман на Джон Стайнбек. По този начин създателят на парка иска да акцентира върху единението на човека с природата и уверява, че това е точното място, където можеш да се спасиш от напрежението на големия град и да се докоснеш до небесното. В средата на приказните светове се издига каменният храм „Св. Василий Велики”, построен едва за 3 месеца. Дълго време там нямало камбана и се използвала сувенирна камбанка, но днес храмът разполага с истинска. Много от посетителите вярват, че мястото има лечебни сили.

Друга идея, която е заложена тук, е да се провокират децата да четат книги, да се запознаят отблизо с приказните герои, които виждат в парка. Според Васил Ангелов и възрастните имат нужда да се върнат към книгите, защото напоследък са се отчуждили от тях, а това е жалко.


В началото ние сме сложили словото, знанието и училището, а след това –вярата, която е поддържала живота на земята толкова години. Но това, което хората успяха да комерсиализират и загубят, е любовта. Сега тя е насочена към власт и пари. Затова сложихме Седемте моста на любовта, любовта към всичко и към всеки – казва още д-р Ангелов.


В бъдеще предстои паркът да бъде доизграждан и да се появяват нови и нови интересни неща, а вече фигуриращите да бъдат усъвършенствани и естетизирани. До момента това се случва благодарение на усилията на семейството на д-р Ангелов и на добросърдечни дарители. За „довиждане“, създателите на това чудно горско кътче споделят пред посетителите своята формула за пълноценен живот: съчетанието между доброта и любов се равнява на хармония и радост.

Снимки: БГНЕС и Луиза Лазарова

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100680538